De Trixies go culinair

De Trixies zijn uw Catharina en onze kersverse, immens populaire en o zo productieve Redactrice Influences Patricia.
Wat u moet weten over De Trixies: Trixies koken niet. Ze kunnen het niet en ze willen het niet en als ze het toch moeten doen is het ronduit vies. Maar soms zitten zelfs Trixies wel eens door allerlei omstandigheden een tijdje zonder man en die astronautenpil laat maar op zich wachten, terwijl men niet kan leven bij gintonic alleen, met het incidentele bakje chips.
Nu vertelde Patricia mij laatst midden in de nacht een ijzingwekkend verhaal en ik had honger, dus ik appte haar. Onnodig te zeggen dat haar man – we noemen hem JIJ – op de achtergrond zat mee te babbelen.

09:28 uur

Catharina (hierna te noemen C): Weet je nog dat je vertelde over paprikasoep? Vertel het nog eens?

Patricia (h.t.n. P): O ja!
Ehhhh
Je schilt een ui.
Die doe je in kleine stukjes.

C: Ui schillen in kleine stukjes.
Klaar?

P: Die doe je in stukjes met een med. Dan doe je dat in een pan met zo’n steel.
Dat bak je even.

C: Wat is een med?

P: Even interviewen

C: Even uitstrijkje

17:57 uur

C: Stukjes ui met med, pan met steel even bakkken… en dan?

P: Ui dus in gewone pan (niet med steel) (dat was verkeerd), even bakken in olijfolie of boter, beetje tijm en peper erover, 4 paprika’s klein snijden en erin doen, dan 1 liter water eropgieten en 2 bouillonblokjes erin.
Laten borrelen. Dan kookt het namelijk.
Dan het vuur zacht zetten, dat het nog een beetje borrelt, 25 minuten zo laten pruttelen.
Dan blèren. In blender is het fijnst. Maar met staafmixer lukt het ook.
En PRESTO!
Zoep.
Geen erretjes (veel).

C: Tijm?
Tijm. Zo’n tak? En wat voor smaak bouillonblokje?
En waarom moet alles klein gesneden worden als je toch gaat blèren met de mixer?

P: Dan wordt het sneller gaar.
En ik zou er gewoon tijmpoeier in doen.

10:07 uur.

C: Goed. Ik hang aan je lippen. Nu alleen nog de kwestie van de blokjes. Kip? Groente? Vis? Tomaat? Rundvlees? Tuinkruiden?

P: Kip is altijd goed, maar niet vega.
Groente, denk ik.

C: Denk je dat er vlees in bouillonblokjes zit? Ik dacht dat die één en al smaakdingesen waren.

(even later)

C: Goh, kippenvleespoeder zit erin. 1,2%. Tsss.

P: Jazeker.
Gewoon groente doen.

C: Goed!
Nou, ik ga boodschappen doen. Ik hoop dat de tijm bij het zout staat, want ik zou anders niet weten waar ik dat zoeken moet.

P: Ja hoor. Gewoon het potje met Tijm erop.

C: Ik bel wel als ik het niet kan vinden. Ik ben er gewoon zenuwachtig om!

P: Ah joh. Anders haal je gewoon een loempia.
Maar probeer het maar wel. Als het lukt, kun je op deze manier overal grappige soepjes van maken.
Van bloemkool en courgette en wortel en prei en broccoli, allemaal ditzelfde principe.

18:01 uur

C: Nou…
Geen rooie paprika’s. Alleen punt. Dus deed ik die. En ook geen tijmpoeier, dus ik nam de eh… tja… zaadjes? Ik ben nog niet eens begonnen en het is al mislukt.

P: Allemaal goed!!

P: Verrukkelijk!
Nu de bouillon!

C: O ja!
Hoe wist je dat ik dat vergat?

P: Intuïtie. Nou. Aan de kook brengen (dat het borrelt), dan vuur laag dat het een beetje borrelt en dan half uurtje tot paprika zacht is.

C: Het kookte al. Nu nog dat geborrel voor elkaar zien te krijgen.

P: Twee blokjes, hè?
Op 1 liter.
Gewoon even kijken tot het zachtjes blijft bubbelen.

C: Het blubblubt. Heel gezellig.

C: Klaar! Nou, ik ben benieuwd.

P: ……..
En????????????????????????????????????????????????????????? Smaakte het als JIJ zijntent?

C: Ik heb net een kom ingeschonken. Wacht even…

P: ………..

C: GETVERDERRIE!

4 gedachten over “De Trixies go culinair

  1. Hoera! Eindelijk een hedendaags vervolg op Koken en Roken!
    Dat het roken eruit vind ik heel sterk, gefeliciteerd!!
    Maar geen blikopener gezien.
    En een staafmixer?!
    Wel even wennen. 😉

Plaats een reactie