Nederland

Lemma uit de nieuwe online encyclopedie Grizipedia

Algemeen
Nederland is een constitutionele monarchie in West-Europa. Het land is, na enkele vruchteloze eerdere pogingen, min of meer in 1815 ontstaan na een fittie met wat nu België is. Aan het hoofd staat formeel gezien een koningshuis, bevolkt door een pan-Europees bijeengeharkte dysfunctionele familie zonder noemenswaardige opleiding maar met onevenredige beloning.

Enkele leden van het Nederlandse koningshuis

Contemporaine geschiedenis
In de jaren zeventig van de vorige eeuw werd er vanuit de hele wereld met enig ontzag naar Nederland gekeken. Er was een progressief bestuur dat er voor zorgde dat de Nederlanders een ongekende staat van welvaart maar tegelijkertijd een hoge mate van welzijn bereikten. 98% van de bevolking genoot van ofwel een goed inkomen of een adequate uitkering. Er waren goede voorzieningen zoals een goed functionerend openbaar vervoersnetwerk, een sociaal vangnet voor inwoners met psychische of psychiatrische problemen, huurtoeslag en hypotheekrente-aftrek.

Tevreden Nederlanders

In plaats van dat deze ongekende welstand de Nederlanders tot een tevreden volk maakte, genietend van alle vrije tijd, recreatiemogelijkheden en het ruime aanbod aan cultuur, musea en theater dat hen ter beschikking stond, ontstond niet alleen een zekere gewenning aan deze rijke situatie, maar ook een ongezonde mate van verwendheid. En hoewel deze vervelende gemoedstoestand aanvankelijk redelijk onder de oppervlakte bleef en werd overklast door de algemene joechei-stemming (zie de grachtenparade na het gewonnen EK in 1988), kwamen de bijbehorende onhebbelijkheden tegen het einde van de twintigse eeuw steeds vaker aan de oppervlakte.

Een bekend voorbeeld is het beeld van de Limburger die na een onverwachte overstroming van de Maas staande op een dijk zijn plots ondergelopen woning bezag, en in de camera van het Journaal foeterde dat dit alles de schuld van de overheid was, die hem ten eerste had moeten waarschuwen en er ten tweede voor had moeten zorgen dat zijn huis niet had kunnen overstromen.

Degeneratie
In het eerste kwart van de eenentwintigste eeuw is dit beeld een dagelijks terugkerend fenomeen geworden. De puissante rijkdom van de meeste Nederlanders, de ultieme verwendheid en het daaruit voorkomende ontbreken van elke vorm van sympathie, heeft ervoor gezorgd dat er vanuit de hele wereld nu diametraal anders naar Nederland wordt gekeken. Van sympathiek gidsland, vooroplopend in duurzame ontwikkeling, empathie en medemenselijkheid, is het ‘Kleine Kikkerlandje aan de Noordzee’ (oude, inmiddels in onbruik geraakte koosnaam) inmiddels verworden tot het vieze jongetje uit de klas, pestend, scheldend en tierend, weglopend voor zijn verantwoordelijkheid en jij-bakkend met een vingertje naar de ander wijzend in het smerigste hoekje van het schoolplein.

Enkele Nederlanders met elkaar in gesprek

Pandemie
Misschien was het tij nog enigszins te keren geweest, als er in 2020 niet een wereldwijde virusbesmetting was uitgebroken. In het omgaan met deze zwaarste tegenslag sinds de Tweede Wereldoorlog kwamen alle minpunten van het vroeg-eenentwintigste-eeuwse Nederland spectaculair bij elkaar: een falende overheid die zich al decennia lang alleen maar met economische groei had beziggehouden en alle sociale voorzieningen, vangnetten en dergelijke ofwel aan de private markt had verkwanseld ofwel doodgewoon afgeschaft; een bevolking die gewend was dat het sappige ooft vanuit de hemel rechtstreeks in de lui opengesperde mond viel; een medialandschap dat was verworden tot een continue talkshow waarin niet erg bekende Nederlanders mochten aanschuiven om zich voor te doen als ter zake kundig wetenschapper; en bovenal een te ver doorgedemocratiseerd stelsel van sociale media waar iedereen die dat wilde zonder ballotage, interpunctie, last of ruggespraak vrijelijk gebruik van kon maken.

Resultaat
Dit alles had tot gevolg dat Nederland in 2021 een onbestuurbare drietrapsraket was geworden, waar

  1. elke mening een doodsbedreiging tot gevolg heeft, en
  2. andersom elke gebeurtenis, hoe klein en onbetekend ook, meteen getackled dient te worden met een mening,
  3. waarna punt 1 in werking treedt.
Een Nederlander in doorsnee werkkleding (r.)

Toekomst
In het algemeen is er de overtuiging dat het met dit Nederland voorlopig niet meer goed komt. Dat het ontevreden volk zich ondanks de strenge coronamaatregelen bij de minste versoepeling alweer verdringt in de vertrekhallen van de luchthavens, zegt genoeg: in dit land wil je niet zijn, ondanks de wetenschap dat het een ‘gaaf’ en stinkend rijk land is, waar alles beter is geregeld dan in de meeste andere landen ter wereld.
Hier en daar zijn er dan ook al geluiden te horen, dat het misschien maar beter is dat hele Nederland op te heffen. De omliggende landen willen het vast wel tegen een redelijke prijs overnemen, om er hun afval en CO2-quota te dumpen.
De leden van het koninklijk huis hebben al een voorschot op deze situatie genomen door een vluchthuis plus speedboot in Griekenland aan te schaffen.

Een gedachte over “Nederland

  1. Waarom kan ik hier niet gewoon met een duimpje of een hartje reageren, in plaats van dit te moeten schrijven?? BELACHELIJK! ! !

Plaats een reactie