Notulen Ministerraad, 12 juli 2019

Trèveszaal, Binnenhof, Den Haag

Aanwezig: Rutte (vz), De Jonge, Ollongren, Kaag, Schouten, Koolmees, Blok, Wiebes, Van Nieuwenhuizen, Hoekstra, Grapperhaus, Van Engelshoven, Akyol, Cathrinus (not.)

Afwezig: Kaag

Heee!
  1. Opening
    De voorzitter lacht breeduit en roept heel hard ‘Heee!’ tegen alle aanwezigen. Wiebes kijkt met een vies gezicht naar Akyol en vraagt: ‘Wat doet hij hier?’
    Voorzitter legt uit dat de heer Akyol nu eenmaal altijd overal aanwezig is. Wel zal hij de vergadering voortijdig verlaten, omdat hij vanmiddag nog drie televisie- en twee radioprogramma’s moet presenteren, een column schrijven en geïnterviewd worden voor twee zaterdagbijlagen van kwaliteitskranten.
    Alvorens de vergadering echt te openen, schiet voorzitter nog even uit zijn slof; met een keihard ‘Heeee!’ roept hij ministers Van Engelshoven en Schouten tot de orde, die aan het eind van de grote ovalen vergadertafel zitten te geiten.
  2. Mededelingen
    Kaag vraagt de notulist haar zowel bij de lijst van aanwezigen te plaatsen als bij de afwezigen. Gevraagd naar het waarom van dit verzoek, begint Kaag enigszins verward te praten. Woorden als ‘nieuw leiderschap’, ‘macht’ en ‘tegenmacht’ zijn te verstaan; verder gaat het over de juiste uitspraak van het Afrikaanse land Niger. Néger? Níger? Nigère? Niedzjèr? Mevrouw Kaag komt er niet uit, zegt zich ook niks te kunnen herinneren. Van wat, wordt niet duidelijk.
  3. Notulen
    De notulen van de vorige ministerraadsvergadering worden goedgekeurd, zwartgelakt, verscheurd, door de shredder gevoerd en door de heer Grapperhaus opgegeten.
  4. Kabinetsuitje 2019
    Voorzitter wijst de dames Van Engelshoven en Schouten aan als organisatoren van het jaarlijkse kabinetsuitje. Waarom wij? vragen de beide dames zich unisono af, kan het dit jaar niet eens door een paar mannen georganiseerd worden?
    Voorzitter vraagt de dames waarom ze zo geïrriteerd doen; hebben ze soms last van die typische maandelijkse dameskwaaltjes? Van Engelshoven krijgt hierop een kop als een boei, waarop voorzitter breeduit de tafel rondgrijnst en een high-five geeft aan Wiebes. Schouten gooit haar flesje Spa Blauw om en verlaat geagiteerd de zaal, een tweede high-five van Rutte veroorzakend, ditmaal met Koolmees. Hoekstra doet net of hij achter Schouten aan wil rennen en roept: ‘Zal ik haar even sensibiliseren?’ Maar als niemand reageert, gaat hij beschaamd weer zitten.
    Kabinet neemt alvast een voorschot op de voorstellen waarmee Van Engelshoven en Schouten te zijner tijd zullen komen. De mannelijke ministers opteren voor karten met barbecue na; Ollongren stelt een weekendje Legoland voor; desgevraagd mompelt Kaag iets over ‘Naidzjèr’, hetgeen verder wordt genegeerd.
  5. Lief- en leedpot
    Aan de orde is de gezamenlijke spaarrekening voor bloemetjes, borrelpakketten, fruitmanden en andere uitingen van empathie. Blok beheert deze en/of-rekening en geeft een overzicht van de inkomsten en uitgaven over 2018. Voorzitter stelt voor kamerlid Omtzigt voor de grap op zijn huisadres een rouwkrans te doen bezorgen, met op het lint de tekst ‘Met innige toeslag’. Algehele hilariteit alom. Alternatieve tekstsuggesties vliegen over de ovalen tafel: ‘Van harte etnisch geprofileerd!’ ‘Stik niet in je eerste leugentje!’ ‘Een dag zo vol Omtzigt vergeet men niet licht!’
    Als de rust weer enigszins is weergekeerd, dient Blok een voorstel in om de contributie voor de lief- en leedpot voor het jaar 2020 te verhogen naar 47,50 euro per persoon. ‘Zo kunnen we nóg meer potjes breken’, legt hij desgevraagd en woordspelig uit. Voorzitter beschouwt dit als een hamerstuk: ‘Dit declareren we gewoon bij de Belastingdienst, die berekenen het wel door in een of andere toeslag, haha!’ High-fives gaan weer duchtig rond.
  6. Wat verder ter tafel komt
    Als voorzitter dit agendapunt aankondigt, springt Kaag op de tafel, schril uitroepend: ‘Ik! Ik’
    Ze introduceert zichzelf als ‘Sigèr Nigèr’ en begint een authentieke traditionele Afrikaanse dans – althans zo omschrijft ze de wilde schokbewegingen die ze op de tafel maakt. Aan alle kanten van de vergadering worden ijlings flesjes Spa Blauw en broodjes kaas in veiligheid gebracht.
  7. Sluiting
    Voorzitter maakt na een kleine drie kwartier een eind aan de rituele dans van Kaag door haar met een keiharde high-five te vloeren. De ministers trekken zich even terug in de aanpalende vergaderkamers om hun trainingsbroeken, huispakken, hawaiishirts en hoodies te vervangen door staalblauwe pakken (de mannen) en wijde pantalons en Merkeljasjes (de vrouwen), zodat men buiten de wachtende pers adequaat te woord kan staan.
    ‘Hee! Tot volgende week!’ grijnst voorzitter. ‘Let op dat je je niks herinnert van deze vergadering, en dat je alle vragen brisant en naar eer en geweten beantwoordt!’
    Nog één groepshug, veertien high-fives en een ongewenst kneepje in de bil van Schouten, en dan verlaat het kabinet de Trèveszaal, naar buiten, richting het wachtende klootjesvolk.

Plaats een reactie