Stemadviesje

no pasaran pussy riotHebt u ook zo’n behoefte aan een rücksichtsloze, tegendraadse socialist? Ik heb er één gevonden, denk ik. Omdat ik dit jaar bij gebrek aan een andere partij wel op de SP móet stemmen, ook al is het onder stil protest, vroeg ik Mijn Dichter of hij nog een stronteigenwijze dissident op de lijst kende. “Leo de Kleijn!”, riep hij opgewekt. Hij vertelde het één en ander over de Rotterdammer en, alhoewel ik het natuurlijk lang niet in alles met die overtuiging eens was, dacht ik: “de SP kan binnen de gelederen wel wat links tegengas gebruiken, met hun rare eigen-arbeiders-eerst-praatjes en dat handjes schudden met een fascist als Geert Wilders.”

Omdat mijn grootste angst is dat de SP tóch gaat samenwerken met de VVD, zocht ik Leo op Facebook op en stuurde hem een berichtje, met de strekking: De Dichter zegt dat ik, ondanks dat ik de oude sociaal-democratische beginselen aanhang, toch op jou moet stemmen, maar wat doe jij in de kamer als de SP een kongsi aan wil gaan met de VVD? Dit kreeg ik per ommegaande terug. Let wel: hij stond al op de lijst en ik was een potentiële en nieuwe stemmer.

Groeten aan De Dichter!
Wat mooi dat het nog bestaat, ‘ouderwetse sociaal-democraten’ (grapje)! Nu is het natuurlijk wel zo dat de sociaal-democraten van vroeguh samenwerkten met de duvel en zijn oude moer. En zelfs vrolijk een paar jaar na de ellende van de 2e wereldoorlog het land opriepen om ten strijde te trekken tegen de vrijheidsstrijders in Indonesië. Ik zou daar nooit voor getekend hebben. Net als dat ik niet zal tekenen voor een coalitie met de VVD.
Groet, Leo de Kleijn

Kijk, daar houdt uw Catharina van. Zonder aanzien des persoons en met voorbijzien van het eigenbelang, hup keihard in de aanval voor de rechtvaardigheid. Want gelijk heeft ‘ie natuurlijk, de PvdA heeft wat de zogenaamde ‘politionele acties’ betreft een zeer smoezelig verleden. En ik moet schoorvoetend toegeven dat Leo’s oude vrienden dat inzake Indonesië niet hebben. (Terzijde voor de rechtse oppositie, die er nu eenmaal geheel onkundig van is dat er vóór 2012 ook een wereld bestond: nee, dit kun je niet gebruiken tegen Diederik Samsom, want jullie deden net zo hard mee).

Nogmaals: De Kleijns wereldfilosofie is nietRebel de mijne, ook al zijn er vele raakvlakken, maar ik wil blijven geloven in de kracht van één vechtlustig en standvastig persoon met een enorme parate kennis aan politieke geschiedenis binnen een verder wat conventionele en bangelijke partij. Als u dat ook wilt: hij staat nummer 19 op de lijst van de SP.
O, en voor de goede orde: Leo sponsort de DG niet, ook niet stiekem, noch doet De Dichter dat. SP-ers verdienen daar domweg niet genoeg voor. Is dat betrouwbaar, of wat? Ik vraag me zelfs af of de beide mannen het wel eens zijn met deze reclame. Vermoedelijk niet. Eigenwijze dwarskoppen.

Een gedachte over “Stemadviesje

Plaats een reactie