Grieze Stemadviezen – aan het gas

Ik geloof dat dit wel de meest verschrikkelijke verkiezingstijd is die uw Catharina ooit heeft meegemaakt. Ik kan dat domme, xenofobe, strontverwende gelul niet meer verdragen en kijk derhalve nauwelijks debatten, sla verkiezingsartikelen in de krant over en verwens iedere politicus die op mijn pad komt. Jaja, ik weet het, er zijn vast wel integere politici die het goed met de wereld menen, maar die worden overschreeuwd door alles wat maar jong belegen kaas en Koningsdag hoog in het vaandel heeft staan en waar ze met hun poten af moeten blijven. Tradities en Nederlandse cultuur heb ik inmiddels ook intens leren haten trouwens; waar ik er eerst nog een zekere onverschilligheid over aan de dag legde – een beetje in de trant van ‘nou ja, als ze dat nou zo leuk vinden’ – heb ik er nu een schurfthekel aan.

Eng, hè? Ik dacht altijd dat ik de redelijkheid in persoon was, maar in fascistische tijden ben ik blijkbaar niet op mijn best.

Waar ik op moet stemmen weet ik ook niet. De SP komt nu openlijk met de chique frase “Eigen werknemers eerst”, GroenLinks wil best regeren met de VVD en heeft het niet zo op socialisten (één na laatste alinea), PvdA heeft zichzelf om zeep geholpen de afgelopen vier jaar (wat mij betreft sinds Wim Kok en z’n achterlijke geprivatiseer) en de Partij voor de Dieren staat gewoon gezellig praatjes te houden bij bijeenkomsten van Thierry Baudet en bazelt over homeopathie in het basispakket. Artikel 1 dan? Een uitstekend artikel, natuurlijk, mijn favoriete grondwetje, maar ik vertrouw het (nog) niet. Het had zichzelf wel eerst aangesloten bij Denk, de partij die de Armeense genocide ontkent en pro-Erdogan is, dus eerst maar eens zien hoe zich dat ontwikkelt. Kortom: bleh. En nog eens bleh.

Dus kruip ik lekker in mijn sociale bubbel en ga me ter ontspanning en omdat ik het verder ook niet meer weet, richten op een – onbegrijpelijk genoeg – regionaal  probleem. Het Gas. In een normale wereld was er helemaal geen probleem geweest, want dan hadden we die kraan allang dichtgedraaid, maar dat kan nou eenmaal niet. Dan kunnen we geen telefoonoplader die tegelijkertijd een lamp en een nachtkastje is meer kopen en dreinen dat het de schuld van de moslims en de Polen is dat we er niet tevens een kopje latte cappuccino americano muchacha mee kunnen zetten. Maar met Het Gas  kan ik tenminste nog van uw belastingcenten lekker aan het Excellen slaan. Het aardige is dat daar dan vanzelf een gasstemadvies uitrolt. De vraag is dan ook:

Welke partijen zijn werkelijk begaan met de problematiek rond onze aardbevingen?

Ik heb het debat met moties en stemmingen uitgekozen van 11 februari 2014, ruim voor en na de verkiezingstijd, zodat we een aardige indicatie krijgen van wat de partijen wérkelijk vinden. Het probleem was toen al wel min of meer onderkend, maar nog niet enorm urgent voor de rest van Nederland. Lees hiervoor: er was nauwelijks aandacht voor.

Mijn uitgangspunt is: met welke moties ben ik, en verder iedereen met een normaal menselijke insteek, het zelf eens? De partijen die het met ons eens waren, gaf ik een punt, de andere een strafpunt. Ik zal hieronder het bestand ter download neerzetten, want ik heb een linkje naar iedere motie met stemmingsuitslag geplaatst, zodat u het zelf kunt nalezen en controleren. Ik heb in de cursieve gedeeltes getracht om de moties zo kort mogelijk toe te lichten.

Hier is de uitslag:

En hier is de link naar het bestand

Het is onmiskenbaar: gaat de ellende van mijn mede-Groningers u aan het hart, stem dan op:

  1. SP, GroenLinks of Partij voor de Dieren (gelijkspel met 16 punten)
  2. ChristenUnie (12 punten)
  3. En laat de rest de tering krijgen.

Ik zat wat in mijn maag met “voorbereiden op eventuele drastische vermindering van de aardgaswinning”. Zoals u ziet zijn de partijen waar je het niet van verwacht er op tegen. Ze leggen dit ook uit: de motie “alleen aardgaswinning als dit schoon en veilig kan”, waarin de regering wordt verzocht zich te houden aan het verdrag van Arhus, is verworpen. Daarom kan de motie op drastische vermindering niet gesteund worden. Ik snap dat niet. Wellicht als het me uitgelegd wordt wel, maar eigenlijk kan het me ook niet schelen: drastische vermindering moet. Ook als het vies en onveilig is. Ik vind zelfs dat we zo drastisch moeten verminderen dat we bij wijze van spreken het gas weer terug in de aarde pompen. Nee jongens, niet verheugd opveren: ik ben ook tegen fracking en al helemaal tegen CO2-opslag. Slechts het aardgas zelf mag terug in de bodem. Nul miljard kuub, is al een tijdje mijn lijfspreuk.

Zoals u zelf natuurlijk ook al geconcludeerd hebt, zijn vrijwel alle moties die onmiddellijke verlichting zouden kunnen brengen, verworpen. De moties waar nog jaren onderzoek en geherstructureer aan vooraf moet gaan voordat ze geëffectueerd kunnen worden, zijn aangenomen. Dit houdt in dat we een uitstekend geregelde en veilige gaswinning hebben zodra het gas op is. Weliswaar zijn onze provincie en haar periferie dan al aan gort geschud, als we niet al onder water staan, maar dan hebben we geld. Nou ja, wij niet natuurlijk, zij hebben dan geld. En daar gaat het toch maar om, niet?

En fuck de PVV.

Uw Catharina. Saggerijnig.

PS voor die VVD-er die zelf ook scheuren in zijn huis heeft: oh, yeah? Kolham heeft met je te doen.

Advertenties

Een gedachte over “Grieze Stemadviezen – aan het gas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s