Grieze Stemadviezen: Het partijenbos

Alle Grieze Stemadviezen 2017 lezen? Begin hier.

whats-new-pussycatHa, de deelnemende partijen zijn bekend! 28 stuks, dus dat valt nogal mee, voor Nederlandse begrippen. Jammer dat Rita te laat was met betalen of wellicht kon ze niet genoeg kaasmeisjes en jaren ’20 brandweermannen vinden, want we hadden ons enorm verheugd op weer zo’n felrealistisch TON-reclamefilmpje.

Uw Catharina gaat alvast even schiften, hoor, want we gaan natuurlijk niet 28 partijen in ons populaire DG partijenpuntenstelsel meenemen, van de meeste weten we zó wel dat het nooit wat wordt. Wat niet per se betekent dat deze partijen geen stemmen gaan krijgen, maar het zijn kutpartijen die niets dan kwaad doen en ‘zwarte bladzijde’ al op de stropdas hebben staan.

new-kids-on-the-blockDit zijn de bestaande deelnemende partijen volgens de kiesraad 2017 (die uit de diverse clubs gestapte eenmansfracties reken ik niet mee, hoor):
1. VVD
2. Partij van de Arbeid (P.v.d.A.)
3. PVV (Partij voor de Vrijheid)
4. SP (Socialistische Partij)
5. CDA
6. Democraten 66 (D66)
7. ChristenUnie
8. GROENLINKS
9. Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP)
10. Partij voor de Dieren
11. 50PLUS

Vindt u ook niet dat de kiesraad gek doet met de afkortingen? Soms wel helemaal uitgeschreven, soms niet, soms helemaal geen afkorting… GroenLinks en 50Plus staan er ook heel mal tussen te gillen met die rare hoofdletters, wat ik bij 50Plus nog wel begrijp, maar ik dacht altijd dat GroenLinks tégen schreeuwen was. Zo zie je maar weer, nooit zelf nadenken.

Van deze partijen moet u beslist NIET stemmen op 3 (nooit op 3 stemmen, onder geen enkele omstandigheid, absoluut geen 3, u gaat er spijt als haren op uw hoofd van krijgen en u doodschamen), 1, 5, 7, 9, 11 en 6.
Wilt u, eigenwijs als u bent, toch op één van deze partijen stemmen, doet u dat dan op 6. Akelige neoliberalen waar uw Catharina dood nog niet bij gevonden wil worden, natuurlijk, maar eerlijk is eerlijk: Pechtold is de enige die al vanaf het allereerste woord van schreeuwwitje helemaal in zijn eentje als een nietsontziende tank tegen het fascisme te hoop loopt, met alles wat hij in zich heeft. Dus van alle rechtse kamerleden, ministers en staatssecretarissen is hij de enige die ons respect, ontzag en dankbaarheid werkelijk verdiend heeft. De rest kan de boom in.

een-nieuwe-lente-een-nieuw-geluid-gorterEn dit zijn de partijen die (nog) niet in de kamer zitten:

12. OndernemersPartij
13. VNL (VoorNederland)
14. DENK
15. NIEUWE WEGEN
16. Forum voor Democratie
17. De Burger Beweging
18. Vrijzinnige Partij
19. GeenPeil
20. Piratenpartij
21. Artikel 1
22. Niet Stemmers
23. Libertarische Partij (LP)
24. Lokaal in de Kamer
25. JEZUS LEEFT
26. StemNL
27. MenS en Spirit/Basisinkomen Partij/V-R
28. Vrije Democratische Partij (VDP)

Bij de meeste kan ik aan de naam al zien dat ik er niks mee te maken wil hebben. Maar om mezelf te plezieren ga ik nu eerst opschrijven wat ik me er bij voorstel en pas daarna het verkiezingsprogramma scannen.

Ondernemerspartij: schijt aan de wereld, ondernemersbelastingen afschaffen, regelgeving voor ondernemers afschaffen, minimumlonen afschaffen, uitkeringsgerechtigden gratis aan het werk.
VoorNederland. Brrr, nationalistisch. Iedereen het land uit, behalve de VoorNederlandstemmers. Verplicht haring eten. Alleen VoorNederlandstemmers krijgen een baan en/of uitkering, huis en auto.
art-nouveauDenk: Erdoganaanhangers.
Nieuwe wegen: klinkt christelijk, dus daar verwacht ik weinig goeds van.
Forum voor Democratie: vermoedelijk hetzelfde als GeenPeil, maar dan zonder de falanxen van GeenStijl. Maar helemaal zeker weet ik dat niet.
De Burger Beweging: niet al te nozel, denk ik. Geen idee wanneer ze wel of niet een spatie moeten plaatsen.
Vrijzinnige partij: zie Nieuwe Wegen.
GeenPeil: heb ik me al over ingelezen. Krijgt een apart hoofdstukje, speciaal voor onze enige neoliberale trouwe DG-lezer.
Piratenpartij: ja, die kennen we al. Hebben er een hekel aan dat we afgeluisterd en gemonitord worden. Mogen denk ik wel meedoen in het DG partijenpuntenstelsel.
Artikel 1: uitstekend artikel, trouwens. DG is sterk vóór artikel 1. Nog niet voor deze partij, maar jullie doen zo raar over dat kind, hoe heet ze, dat ik het programma serieus ga bestuderen.
Niet Stemmers: ja, hoor eens, wat is dat nou voor eiïg anarchisme! Nou ja, ook deze partij komt vast niet door de spatieproef.
Libertarische Partij: die vonden we de vorige keer al niks.
Lokaal in de Kamer: is dat hetzelfde als de Onafhankelijke Senaatsfractie die nu in de kamer zit? Of niet? Kortom: geen idee, misschien is het wat.
JEZUS LEEFT: dat is een aperte leugen. Geen goed begin.
StemNL: zie VoorNederland. Lees voor “VoorNederlandstemmers”: “StemNLstemmers”
oude-nieuwe-stadhuisMens en Spirit/Basisinkomen Partij/V-R: twijfelkonten en hippies. Dat wordt nooit wat.
Vrije Democratische Partij: kan van alles zijn, maar de naam lijkt té veel op de VVD, dus waarschijnlijk zijn ze de duivel in persoon.

Zo. Tot zover. Het volgende DG-stukje gaat over wat bovenstaande min of meer nieuwe partijen écht vinden, zodat u zichzelf niet een ongeluk hoeft te klikken op het wereldwijde web. Uw Catharina zal daarbij scrupuleus eerlijk en uiterst bevooroordeeld zijn.

En Fuck de PVV.

(wordt vervolgd)

Advertenties

8 thoughts on “Grieze Stemadviezen: Het partijenbos

  1. Pingback: Grieze Stemadviezen – het aankeilertje | De Digitolle Grieze

  2. Dank voor het alvast verengen van de trechter. Neo-liberaal is een scheldwoord aan het worden, dat is prima, maar moeten we dan weer anarchistisch worden om de persoonlijke vrijheid voorop te stellen? Of is er een parlementair alternatief?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s