Nieuw elan voor FC Groningen

Het nieuws dat Cathrinus deze week werd gevraagd om mental coach te worden van de eerste selectie van FC Goningen, kwam niet onverwacht.
“Ik had het altijd al gedacht”, zei mede-Digitolle Grieze-blogster Catharina. “Cathrinus is eigenlijk de vleesgeworden empathie, de zachte kracht in eigen persoon, de persoonlijke coach die iedereen zich wenst.” Zelf was Cathrinus deze zondagmiddag inmiddels al per trein naar Eindhoven gereisd, om in de gelegenheid te zijn het eerste elftal van FC Groningen in de spelersbus te vergezellen op de terugreis naar het noorden.

10707134_484867148321731_1965763061_n“Het was natuurlijk logisch dat de 0-0 tegen de koploper van de eredivisie door deze jongens gevierd zou worden als een overwinning”, laat Cathrinus per telefoon vanuit de spelersbus weten. “Maar ondanks het blije gevoel was er toch meteen weer dat laffe handjegeklap, waarop vanaf nu precies mijn focus ligt.”

Handjegeklap? In een kort exposé legt Cathrinus uit wat zijn belangrijkste aandachtspunt gaat worden in de komende coachingsperiode.

“Ik weet niet wie er ooit mee begonnen is; waarschijnlijk een speler die ergens halverwege de tweede helft werd gewisseld en dacht: ik zal de meegereisde supporters even bedanken. Op de een of andere manier begon hij met zijn handen half boven zijn hoofd in de richting van de supporters te applaudisseren… En helaas is dat inmiddels de algemene trend geworden.”

Is dat nu zo erg, Cathrinus?

ENSCHEDE, 27-02-2016 , Stadion Grolsch Veste, Voetbal Eredivisie seizoen 2015 / 2016 . FC Twente - FC Groningen 2-0. Danny Hoesen

“Ja! Dat hele ‘applaus voor jezelf’ was dacht ik na de laatste aflevering van de Meneer Kaktus Show uit onze cultuur verdwenen, maar nee dus. En het ergste is: dat hele gebaar is verworden tot een emotieloos placebo. Ik heb het afgelopen jaar vooral de spelers van FC Groningen geobserveerd, en ik heb nog nooit een groep mensen met minder tekenen van leven in hun handen zien klappen als dit apathische zootje.”

“Of er nu gewonnen is, of verloren, de symptomen zijn hetzelfde: de spelers bedanken in de middencirkel het arbitrale team, daarna kijken ze elkaar vertwijfeld aan, dan zegt er eentje iets in de trant van ‘oh ja, ererondje’, en vervolgens lopen ze tegen de richting van de klok in een rondje langs het publiek.”

Dat is aardig, toch?

gro-rkc0910a47“Theoretisch wel. Maar! Je moet je realiseren dat deze jongens gemiddeld een tonnetje of drie, vier per jaar verdienen hè? En zie ze dan lopen… nou ja: sjokken is een beter woord. Voetje voor voetje strompelen ze een rondje door het stadion, hoofd gebogen… terwijl de handjes vertraagde applausbewegingen maken, zo ongeveer ter hoogte van de navel. Wat moet dat voorstellen? Wat bedoelen ze daarmee? Wat is de boodschap?”

Ach, die jongens zijn moe…

“Die jongens zijn halve miljonairs! Daarom heb ik ze meteen morgenvroeg naar het stadion verordonneerd. Vóór de zogenaamde uitlooptraining krijgen ze van mij een splinternieuwe Uitzwaaitraining! Ik ga ze trainen en coachen zodat ze voortaan, of ze nu gewonnen of verloren hebben:

  • met ferme tred een rondje doen;
  • vriendelijk het publiek aankijken;
  • met beide handen naar het publiek zwaaien;
  • en als het even kan, optimistisch hun duim omhoog steken!

Dat zal er heel anders uitzien dan die wandelende condoleance die je nu over de velden ziet trekken. En ik weet zeker dat het effect zal hebben op het resultaat van de volgende wedstrijd, en de reactie van het publiek daar weer op!”

Dankjewel Cathrinus. Wat zouden we toch zonder jou moeten?

“Oh ja, en als ze het bij de FC onder de knie hebben, neem ik de andere ploegen onder handen!”

Davy Klaassen heeft een wedstrijd gewonnen, zoals u ziet...

Davy Klaassen heeft een wedstrijd gewonnen, zoals u ziet…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s