Turks-Nederlandse zusters

Foto-RTV-Noord-Reinder-Smith

Foto: Reinder Smith

Het is alweer een paar jaar geleden, dat uw Catharina en haar Dichter op de Grote Markt bij een demonstratie tegen Erdogan en zijn acties tegen de Turkse protesten waren. Jaja, ik weet wat u denkt: “Wat heb dat nou in, in Groningen demonstreren tegen een dictator in Turkije”, maar het is de solidariteit, people. Mensen die dictators (links of rechts) en de daarmee gepaard gaande onderdrukking  van bepaalde groepen bevechten, kunnen in woord en daad rekenen op onze onvoorwaardelijke steun.

De Dichter trok wel zijn wenkbrauwen op toen hij, naast de andere uitingen, de Atatürkvlag op de houten trap zag hangen, maar ik zei: “Kom jongen, kleine stapjes. Eerst die verdomde kerk aan de kant, daarna schreeuwen en gillen over mensenrechten, dan de invoering van een echte democratie met een vrije oppositie en alles en daarna, hopelijk, het socialisme. Hoewel de barbarij ook zomaar gekozen zou kunnen worden, maar dat moeten ze dan zelf maar weten, want pas dan is het een échte vrije keuze.” Hij was het niet met mijn feilloze sociaal-democratische stappenplan eens natuurlijk, de revolutionaire stijfkop, maar hij bleef.

Taksim plein 2013Een grote demonstratie was het niet. Een oude ook niet. Hans-Paul en zijn vriendin en wij waren de enigen van  een normale, middelbare leeftijd, de rest was héél jong en veelal met Noord-Afrikaanse wortels. Vermoed ik althans, ik kan dat nooit zo goed zien.

Er waren uiteraard sprekers en op het moment dat één van de meisjes de microfoon had, liep een vrouw met grote passen, dwars over de Grote Markt naar ons groepje toe. Ze richtte zich tot een meisje onder de demonstranten dat ze blijkbaar kende en ze was woest. Ze sprak Turks, dus we konden het niet verstaan, maar dat het kind ervan langs kreeg was overduidelijk. Een ander meisje posteerde zich met geheven kin voor het belaagde meisje en trachtte te redeneren. Ondertussen sprak het meisje met de microfoon op steeds luidere toon onafgebroken door over mensenrechten, vrijheid, democratie en liefde en respect voor elkaar.

BORLANGE 20160501 A lone woman stands with raised fist opposite the uniformed demonstrators in Sunday's Nazi demonstration in Borlange, Sweden. The organisation calling itself Nordiska motstÃ¥ndsrörelsen gathered a total of around 330 people in its demonstration on May Day in Borlänge. Foto: David Lagerlof / Expo / code 75876“Wat zegt die mevrouw?” vroegen wij verward. “Ze is een AKP-aanhanger en boos dat het meisje hier staat. Ze vindt het verraad en vraagt zich af wat haar ouders ervan vinden.”

Ondertussen werd de kakofonie van microfoon, woedende vrouw en argumenterende tegenstandsters steeds groter. We begonnen een beetje bang te worden voor een escalatie, maar dat gebeurde gelukkig niet, het bleef bij woorden. In het heetst van de strijd stapte een jongen die al een tijdje naast de man van de boze vrouw had gestaan naar voren, sloeg zijn arm om haar heen en sprak haar toe. Ook dit was in het Turks, maar dat kon ik wel verstaan. “Kom, mam, maak je niet zo druk, zij hebben ook recht op een mening, laat ze toch.” De moeder kalmeerde wat, werd vervolgens door man en zoon onder de arm genomen en vertrok sputterend en mopperend. Het meisje met de microfoon hield midden in een zin op met praten, boog het hoofd en zuchtte heel diep.

sla terugDe zoon kwam nog even terug om zijn verontschuldigingen aan te bieden voor de interruptie. Maar wij hadden een heel klein beetje gevoeld hoe het is om met de emoties van een volledig verscheurde achtergrond te moeten leven. En ik was trots op mijn zusters, zowel ter linker- als ter rechterzijde (want zij stapte ook onvervaard in haar eentje op een groep overduidelijke tegenstanders af), die voor de duvel nog niet bang te krijgen zijn en zich beslist  de mond niet laten snoeren.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s