Meet the Britons

SONY DSC

Toen vrijdagochtend de uitslag van het referendum bekend werd, stapten Cathrinus en Catharina meteen op de boot naar Engeland!

Toegegeven, we waren de afgelopen jaren nog wel eens een weekendje in Londen geweest, maar dat beviel toch slecht. Het leek heel erg op Europa: er was welvaart, mensen waren blij en gezond – nee, als ze niet een andere munteenheid hadden gehad, had je gewoon het idee gehad dat je in Amsterdam of Parijs was.

Maar gelukkig hebben de Britten Europa nu de rug toegekeerd. Dus namen we de eerste de beste gelegenheid te baat om gewoon weer ouderwets te kunnen genieten van Good Old Britain: De Derde Wereld Dicht Bij Huis!

Constable_Apprehending-2Het begon al meteen bij de douane in Dover. We werden streng ondervraagd door een bleke douanier in een sleets pak met koperen insignes: hadden we echt geen hond bij ons? Want het Verenigd Koninkrijk moest gevrijwaard blijven van rabiës en andere besmettelijke ziekten!

Gelukkig zaten we enkele uren later ongemoeid in de postkoets naar Tunbridge Wells. Onderweg zagen we hier en daar plukjes arme kindertjes, velen op blote voeten, die hun pet ophielden voor een aalmoes, maar onze koetsier hield ze met zijn zweep op afstand.

In Tunbridge Wells moesten de paarden worden ververst. Herberg The Boar’s Head zat lekker vol met reizigers, backgammon-spelers, hoeren en struikrovers. We gebruikten een simpele maaltijd van trifle, cornish pasty en dark ale, en bestegen toen weer onze postkoets voor de volgende etappe.

burnherOmdat ons uiteindelijke reisdoel net achter Londen lag, moesten we wel even door die stad heenrijden. We zagen dat The London Eye, het grote reuzenrad, al bijna helemaal afgebroken was, en ook de avantgardistische wolkenkrabber The Shard in het financiële district was al bijna helemaal gesloopt. Overal op straat zag je bedelaars, hier en daar werd flink gevochten, en groepjes plunderaars kwamen met kunstwerken uit het Victoria & Albert Museum.

NewImageDe rust keerde weer toen we verder westwaarts reden. Tegen de avond bereikten we Winchester, waar we voor vertrek uit Nederland nog een airbnb hadden gereserveerd. Helaas bleek het internet (en de elektriciteit in het algemeen) sinds donderdagnacht in het hele land afgesloten te zijn, zodat onze gastheer niets wist van onze komst. Dat was echter geen probleem; hij was blij dat er opeens twee welvarende ‘continentals’ voor zijn deur stonden. We mochten gebruik maken van de master bedroom; zelf sliep hij die nacht met zijn vrouw en dertien kinderen in het kippenhok in de tuin. ‘Just like in the olden days’, zei hij vrolijk – maar zagen we daar een traan?

holy-grailWat is dat middeleeuwse Engeland toch een heerlijk land! De hele zaterdag liepen we rond in het prachtige Winchester, en keken onze ogen uit. Er was een toernooi waarbij de winnende ridder het zakdoekje van de jonkvrouw in de koninklijke loge toegeworpen kreeg, we zagen een man met een handkar dodelijke builenpestslachtoffers ophalen, we aten roast pig in een public house, keken toe hoe kromgebogen arbeiders enorme stenen sjouwden naar de bouwplaats van de nieuwe kathedraal, Catharina mat zich voor anderhalve shilling een compleet nieuwe gabardine jurk aan, en Cathrinus spendeerde de halve middag in een supergoedkoop bordeel. Alleen de publieke terechtstelling van een tasjesdief lieten we aan ons voorbijgaan; op dat moment gaven we toch de voorkeur aan de opvoering van Richard III door een toneelgezelschap op een platte kar op de Market Place.

Jammer dat we morgen weer aan het werk moeten; we hadden graag nog wat langer in de middeleeuwen vertoefd. Maar het is eigenlijk zo dichtbij en vooral zo fokking goedkoop; we zitten er over te denken om volgend weekend weer te gaan!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s