Grieze stemadviezen: mosterd na de maaltijd

late againNou, de afgelopen weken waren een democratische hel voor uw Catharina. Ik ben niet per se voor- of tegenstander van referenda, dat ligt volledig aan het onderwerp en of het door ons gekozen parlement competent genoeg is om de juiste beslissingen te nemen. Ik kan me best voorstellen dat je het ook wel eens niet weet, als minister zijnde. Maar het bevalt me natuurlijk uitstekend als er eindelijk eens om MIJN mening wordt gevraagd. Ik snap niet dat dat niet vaker gebeurt.

Oekraïne, dat was alles wat ik wist. Ik dacht in eerste instantie dat het om toetreding tot de EU ging, dus daar was ik voor. Niet dat ik een voorstander van het huidige EU ben, met z’n egoïstische meer meer meer geliberaliseer tot de dood erop volgt en z’n keiharde, onmenselijke vluchtelingenbeleid, maar als ik erin zit, mag iedereen erin zitten, zo simpel is het wat mij betreft. Zuid-Afrika, India, Texas, Java, Angola, Australië, China, Armenië, Colombia, ik vind het best. Maar De Dichter zei: “Nee, gek, het gaat over een handelsverdrag met de Oekraïne”. Ik wilde hem niet geloven, want ik kon me niet voorstellen dat we daar een referendum over gingen uitschrijven. Maar hij hield vol en vertelde me ook dat het door GeenStijl georganiseerd was. Nou weet ik niet of u dat weet, omdat ik mijn mening altijd zo bescheiden voor me houd, maar ik kots op GeenStijl. De Telegraaf Media Groep kan al de tering van me krijgen, dus kunt u nagaan wat ik van dat gore, glibberige primatenrioolputje van ze vind.

eindstandreferendumDus vroeg ik Facebook om wat achtergrondartikelen, want ik heb daar een hele trits intelligente cybervrienden van diverse pluimage. Nou, het regende er aanbevelingen, dus daar was ik nog wel even mee bezig. Iedereen vond wat anders, dus in mijn wanhoop ben ik toen maar aan dat verdrag zelf begonnen. Zelden 323 pagina’s tekst gelezen waarbij ik me zo stierlijk verveeld heb. Help me herinneren dat ik de minister ga aanbevelen om een Schrijver Der Departementen aan te stellen. Maar ik werd er wel steeds wantrouwiger van, allereerst omdat het handelsverdrag met de Oekraïne er allang was en dit gewoon een hamerstuk, naar mijn idee, ten tweede omdat het vol stond met ‘verregaande liberalisering van de markt’ en ten derde omdat het, alweer naar mijn mening, een vrijbrief was voor  multinationals en aanverwante bedrijven om zich daar onder voor hen uiterst gunstige condities te vestigen en het land vervolgens leeg te zuigen. Ook letterlijk, want de grondstoffen van Oekraïne zijn -wederom zoals ik het las- reden nummer één voor het akkoord. Dat kale kapitalisme, zoals Mijn Dichter het zo prachtig noemt, leek me niet goed voor de Oekraïners en zeker niet de bedoeling van hun Maidanprotest.

yesDat gezeur over Poetin in de kaart spelen, een vreemd zijspoortje in de discussie, begrijp ik overigens nog steeds niet. De hele EU handelt zelf toch ook met Rusland? Nou dan.

Goed, ik vroeg het voor de zekerheid nog even aan de Partij voor de Dieren, want ik ben het altijd met hun stemgedrag eens en ik begreep niet waarom ze tegen stemden. In het verdrag stond namelijk duidelijk dat de Oekraïne aan allerlei dierenwelzijnsnormen moest gaan voldoen. Ze antwoordden dit:

Misschien geeft onderstaand filmpje inzicht in hoe het in de praktijk nu al is, nl. een massale investering van Nederlandse banken en Europese subsidies in megabedrijven waar dieren het verre van goed hebben. Als Europa nu al op deze wijze handelt, geeft een verder vrij handelsverkeer weinig positief perspectief. Dit verdrag is te vergelijken met TTIP. (noot van de redactie: dit is het filmpje, maar ik kan er zelf, teerhartig als ik ben, nait best over, dus u bent gewaarschuwd.)

noIk was er wel uit, het werd nee. Maar dan zou ik stemmen wat die aalgladde, volkomen misplaatst narcistische ventjes wilden dat ik stemde en dat verdomde ik ook. Want dat ze er hoe dan ook mee aan de haal zouden gaan, stond voor mij vast. Niet stemmen? Ik hoorde mijn dode vader: ‘we hebben er keihard voor gestreden, stemmen zúl je, het is niet alleen een recht, het is ook een plicht.’

Ondertussen verhardde de discussie. Iedereen had er verstand van, dat verbaasde me nog het meest, want zelfs na die 323 pagina’s begreep ik er eigenlijk nog steeds geen ruk van (schrijver der departementen, minister! En liever niet zo’n hermetisch type.) Maar gelukkig hielp GeenPeil zichzelf om zeep. Het begon al met de column van Luuk Koelman die door de Telegraaf geweigerd werd omdat de journalist hierin uit de doeken deed dat GeenStijl op sterven na dood was en iets drastisch moest ondernemen opdat de Telegraaf de stekker er niet uit zou trekken (dat is gelukt) en vervolgens beweerden ze zelf in een interview dat de Oekraïne ze aan hun reet zou roesten, het was een tegenstem tegen de EU. Toen dacht ik: “fuck them, daar leen ik mij godverdomme niet voor.”

voor RiaSorry, pa, ik heb niet gestemd. Ik voelde me er de hele dag absurd schuldig onder, maar ik kon niet anders.

En nu komt ineens, tot mijn grote verrukking, Spong met zijn ‘criminele referendum‘. Mocht u geen facebook hebben: hier is het hele gesprek. Er zit een nogal enge vent bij te tetteren, die zichzelf, naar verluid, heeft uitgeroepen tot intellectueel des vaderlands (onzin hoor, minister, het is een ijdeltuiterige domkop die rustig op uitnodiging praatjes staat te verkopen voor fascistische randgroepen.) Ik mag lijen dat die hele godvergeten GeenPeil-rommel voor de rechter gedaagd wordt. Nog meer hoop ik dat ze vervolgens volkomen genegeerd gaan worden door de praatprogramma’s, kranten, journaals en wat dies meer zij, want dat is pas een echte straf voor aandachtsgeile, nauwelijks geschapen mannen. Maar die hoop zal wel weer ijdel zijn.

 

Advertenties

One thought on “Grieze stemadviezen: mosterd na de maaltijd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s