The Passion nu ook in een Groningse versie

Het evangelische muziektheaterspektakel The Passion is een groot succes. Naast de jaarlijkse Nederlandse opvoering (komende donderdag in Amersfoort) wordt het evenement vanavond opgevoerd in New Orleans; beelden ervan zullen komende week wereldwijd via Netflix te zien zijn.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat de producenten hun product nog verder willen vermarkten. Vandaag bereikte ons het heuglijke bericht dat The Passion volgend jaar ook in een speciale Groningse versie zal worden gerealiseerd.

De figuur van Jezus zal worden gespeeld door niemand minder dan Erwin de Vries. Hij heeft een krachtige podiumpersoonlijkheid en is al gewend op blote voeten te spelen. Tijdens het showproces zal deze Jezus een gloedvolle vertolking van zijn populaire lied ‘Blief met dien poten van mien poedie‘ zingen.

20mb_MG_9844-blik

Dit poedie, Jezus’ vriendin Maria Magdalena, zal gespeeld worden door Alina Kiers. Haar pijn zal voelbaar worden als ze de bekende Baflo Bill-klassieker ‘Zo’n Pien‘ zal vertolken…

Moeder Maria wordt, het kan niet anders, gespeeld door Wia Buze. Haar vaste producer Jur Eckhardt schrijft momenteel aan een nieuwe tekst voor haar hit ‘Ik kom van Ziel‘, met Nazareth als nieuwe woonplaats in plaats van Termunterzijl.

Omdat het zangtrio De Troebadoers natuurlijk niet mag ontbreken, spelen zij de drie Wijzen uit het Oosten. Dat deze drie mannen aanwezig waren bij Jezus’ geboorte en niet bij zijn kruisiging, maakt volgens de producent niet uit: ‘Dit is ja veel leuker voor het publiek ja’!

In het scenario wordt de rol van Koning Herodes geschreven op het lijf van FC Groningen-directeur Hans Nijland. Hij zal een speech houden met zijn bekende ‘natte T’, en begeleid door de supportersvereniging van de FC het lied ‘Laat ons weer eens juichen’ ten gehore brengen.

Voor de rol van Judas kwamen al veel open sollicitaties binnen. Olaf Vos stelde voor zijn rap ‘Ik heb n leasebak / ik bin n klootzak‘ in te zetten als lijflied voor deze verrader. Maar ook Bert Hadders is in de race: zijn ‘Woar blift de zummer / t is fokking kold, kold, kold…‘ maakt natuurlijk ook een goede kans.

Passion-kruisZoals gebruikelijk gaat een grote groep burgers, die nooit een voet in een kerk zetten maar opeens erg betrokken zijn bij het bijbelverhaal, een groot plastic kruis met binnenverlichting door de stad dragen. Natuurlijk mogen de oude ikonen Pé & Rinus hierbij niet ontbreken. De route die door de kruisdragers wordt gevolgd zal beginnen bij de Hoornse Plas, en daarna de weg volgen die hoofdpersoon Baukelien in het gelijknamige lied door de binnenstad aflegt, om te eindigen bij de Spar-supermarkt in de Schildersbuurt.

Als Erwin de Vries eenmaal blootsvoets aan het kruis hangt, verzamelt de hele cast zich om hem heen en wordt, begeleid door het Noordpool Orkest, massaal ‘t het nog nooit zo donker west‘ gezongen. Er worden ruim honderddertigduizend enthousiaste bezoekers verwacht bij dit spektakel.

Het enige discussiepunt bij de Groningse productie van The Passion is de naam van het evenement. ‘Passie, tja, dat is natuurlijk wel een mooi woord, maar dat hele begrip bestaat natuurlijk niet in het Gronings’, aldus een zegsman. ‘Dus hoe vertaal je zoiets? We zitten te denken aan ‘Hobby’, ‘Interesse’, ‘Belangstellings’ of desnoods ‘Diverdoasie’.

Advertenties

One thought on “The Passion nu ook in een Groningse versie

  1. Omdat de hele sakkerse boel van het verhaal er vanzelfsprekend in een DWDD-noodtempo wordt doorgejast, zou ik voorstellen: de Broeziging. En ik had toch ook minstens een rol verwacht voor Piet van Dijken die naast Jezus – door de Herestraat – loopt: “Watwatwatwat heb jij met sport?” (met natte T, natuurlijk)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s