Er zit niets onder Groningen

duisburg-mijnbouw-industrieOm u alvast een beetje warm te maken voor ons traditionele gemeenteraadsverkiezingsfeest hier op de DG, heeft uw Catharina zich maar eens verdiept in ons Gas. Omdat we zo’n eind buiten Holland liggen, ontbreekt een handig overzichtje met cijfers en feiten waar de journalisten ons dagelijks in tientallen artikelen op zouden vergasten als het om Amsterdam zou gaan, daarom maken we het zelf maar even. Deze verongelijkte Calimero-toon kunt u door dit hele artikeltje verwachten. Ik zeg het maar vast, anders krijgen we dat oeverloze gezeik weer.

Het begin

Op 29 mei 1959 ontdekten we 2.800 miljard kubieke meter uitstekend gas in onze bodem in en rond Slochteren. Wij blij, natuurlijk, want de kolen uit Limburg raakten op en dat was sowieso nogal smerig en gevaarlijk spul. Het veel schonere gas zou Nederland en vooral onze provincie opstoten in de vaart der volkeren. Dat gebeurde ook. Althans: voor wat betreft de eerste helft van deze zin. De NAM (Shell en Esso) vond dat ze eigenaar van het gas was, de Staat (EBN, 40% aandeelhouder) ook en eigenlijk was iedereen dat wel, behalve de provincie Groningen. De staat besloot in de Aardgasnota dat Nederland volledig aangesloten zou worden op het Groningse gas. Binnen 10 jaar was dit voor 75% gerealiseerd en daarnaast wordt tot op de dag van vandaag 60% van de elektriciteit gewonnen uit gas.

De ontwikkeling

We zijn van oudsher een rooie provincie, dus we waren het er wel mee eens. Eerlijk delen, nietwaar? Wel vonden we dat de Gasunie, een NV die volledig in handen is van de staat en voornamelijk voor de distributie en opslag van het gas zorgt, in Groningen gevestigd moest zijn, want dat zou in ieder geval weer wat werkgelegenheid scheppen, iets waar al sinds mensenheugenis een groot gebrek aan is in onze provincie. Dat wilde de Gasunie niet. Het duurde vijf jaar totdat de directie morrend overstag ging.

werkloosheid 2011

Toen wij opperden dat we misschien wat korting op het gas zouden kunnen krijgen, omdat het toch wel een heftige ingreep in 900 km² van onze 2.960 km² was en omdat het transport naar onze huizen veel goedkoper bleek te zijn, ging er een homerisch gelach op. “Kom, kom, dat kan niet hoor, jullie hebben ook al veel goedkopere huizen.” Hierbij voorbijgaand aan het feit dat we ook aanzienlijk minder verdienen. Kijk, zo zag ons inkomen er bijvoorbeeld uit in 2005. Dit is al een decennialange trend. Net als die werkloosheidscijfers, trouwens. (Terzijde: in 2013 is Flevoland ons voor het eerst voorbijgestreefd in werkloosheid. Wat is daar toch aan de hand?)

gemidddeld inkomen per provincie 2005

Wat leverde het op?

Sinds de jaren ’60 heeft ons gas de Nederlandse staat ongeveer 210 miljard opgebracht. In 2012 bijvoorbeeld, het jaar waarin er veel meer gas is gewonnen dan afgesproken was, is er 47 miljard m³ gas verkocht voor 14 miljard euro. Tussen 2003 en 2013 besloegen de opbrengsten 5 tot 10% van de totale staatsinkomsten. Nederland is de grootste gasproducent van de Europese Unie en het gasveld van Slochteren hoort bij de tien grootste ter wereld. Hell, de gasbel van Slochteren is uitgeroepen tot canon van Nederland.

En waar werden de aardgasbaten van de overheid eigenlijk voor gebruikt? Nou, mensen, bijvoorbeeld van 1995 tot 2011 werd 40% ervan (ik schat, het gemiddelde nemend, in totaal zo’n 25 miljard euro) in het Fonds Economische Structuurversterking gestort. Dat fonds investeert in infrastructuur, onderwijs en innovatie. U bent vast benieuwd naar de verdeling van de gelden.

percentage FES gelden

In totaal werken er op dit moment 16.300 mensen in de gasindustrie, waarvan 5.400 Groningers. Dat is 33 procent. Een te verwaarlozen percentage natuurlijk, maar voor Groninger begrippen een aanzienlijk aantal, nog afgezien van het feit dat we domweg niet genoeg werk hebben. Kijk, zoveel banen per werkend persoon hadden we in 2011. In Groningen 0,93 baan per arbeider. Dat is inmiddels al weer flink gekrompen, maar daar zijn nog geen cijfers van.

baan per werkzaam persoon

Ziet u in dit alles ook enige discrepantie? Vindt u het ook niet gek dat een probleemprovincie – arm, werkloos en doodgezwegen – niet méér mag profiteren van het feit dat de bodem er ook nog een keer letterlijk onderuit geslagen wordt? Hieronder leg ik uit waarom wij, wat er ook gebeurt, het haasje zijn.

De problemen

Het gas zit niet, zoals ik altijd in mijn onnozelheid dacht, in een soort grote lege grot onder de grond, maar het wordt gewonnen uit gesteente. Dat gesteente klinkt in en daardoor daalt de bodem. Sinds 1960 is de bodem van ons gasveld 30 cm (dertig centimeter!) gedaald. Nou lagen we al een eind onder de zeespiegel, natuurlijk, maar deze krankzinnige bodemdaling veroorzaakt niet alleen de huidige aardbevingen, maar ook een veel te hoge grondwaterstand, wat redelijk funest is voor de landbouw (onze andere inkomsten) en is bloedlink voor onze dijken en sluizen.

Ach, en die aardbevingen vanaf 1986. Aardbevinkjes, worden ze in verschillende rapporten genoemd. ‘Welnee, hoger dan 3,9 op de schaal van Richter worden ze nóóit,’ riep alles wat er maar verdiende aan het gas. Dat is nu bijgesteld tot schaal 4,9 tot 5.

schaal van richter

Hebt u de schaal even gelezen? Valt u iets op aan die nieuwe voorspelling van 4,9 tot 5 op de schaal van Richter? Mij wel. Beetje gerammel van de kopjes in de kast maar verder absoluut geen schade aan uw huis, hoor. Echt niet. Die chemische industrie in Delfzijl staat daar volkomen veilig, daar kan nooit iets mee gebeuren.
Ondertussen zitten onze provinciërs in doodsangst met de scheuren in de muren en daken en de zwaar verzakkende huizen die ze zelf proberen te stutten, want de NAM onderneemt nauwelijks iets. Eerst helemaal niks, natuurlijk, want het kon nooit aan de gasboringen liggen, maar sinds een paar jaar zijn ze overgegaan tot het mondjesmaat vergoeden van de schade. In 2012 is er door de NAM 24 miljoen schade getaxeerd, daarvan is nu zo’n beetje tweederde uitgekeerd. Snapt u het? Honderden miljarden hebben die gasten eraan verdiend, maar opdraaien voor de gevolgen van deze leegzuigerij, ho maar.

En neem zo’n Kamp. “Hè bah, vervelend. Nou ja, niks aan te doen. Trouwens, het kan allemaal nooit zo erg zijn als jullie beweren, dus we proberen het gewoon nog een tijdje, hoor.”

De conclusie

Kortom: we’re screwed. Gaan we door met de gasboringen, dan verdwijnt in het minst erge geval de halve provincie en alles wat erop staat, stoppen we ermee dan hebben we er zeker 16.300 werklozen bij (waaronder 5.400 Groningers), aanzienlijke belastingverhogingen en een enorm energieprobleem. Had ik al verteld dat de Nederlandse apparatuur alleen maar werkt op Gronings gas? Nou, dat is zo. Dus gas importeren kan ook al niet. (PS: ik kreeg wat opgetrokken wenkbrauwen over dit regeltje. Toch klopt het wel.)

De oplossing

Werkelijk geen flauw idee. Ik hoop dat u het weet.

Dit is een nog leukere animatie, trouwens. Met piepjes en informatieve, af en toe cynische commentaren erbij.

Bron cijfers: CBS

Advertenties

14 thoughts on “Er zit niets onder Groningen

 1. Laten we vanavond beginnen met de totale vernietiging van de Gasterra Energy Stage op ESNS. Beetje lullig voor de geprogrammeerde bandjes, maar het lucht op en dient een hoger doel.

  • Dank voor je kritiek, Martin. ik had het van betrouwbare websites, en ik weet dat men in 2009 begonnen is om het e.e.a. aan te passen, maar ik zal me er toch weer even in gaan verdiepen. Het is wel de bedoeling dat ons artikeltje klopt.

   • Het klopt wel degelijk, wat ik zeg (ik heb nog even een aanvulling met link geplaatst, hierboven). De Rijksoverheid zegt het zelf. En dat lijkt me in dezen toch een redelijk betrouwbare bron.

    • Ja als we bv Rusisch gas onbehandeld zouden gebruiken zou je gasfornuis weg smelten. Echter we kunnen wel gas importeren en dat doen we ook als lang. In Zuidbroek staat een mooie stikstof destilatie kolom en mengstraat, waar gas uit Rusland (hoog calorish) wordt verment tot Gronings kwaliteit (laag calorisch +/- 10% N2). . Deze installatie is gebouwd omdat we al lang weten dat het Gronings gas opraakt en we afhankelijk zijn van Rusisch gas. Het is of de hele infrastructuur verranderen of een mengstraat aan leggen en dat laatste hebben we dus gedaan.. Dus ik begrijp ook niet waarom die Groningers zeuren, het is de bedoeling om in de zomer (wanneer gas goedkoop is) het gasveld onder slochteren aangevuld met vermengt Rusisch gas ) en in de winter het gas er weer uit tehalen en het “Gronings” achter de hand te houden al reserve.
     En, de overheid is geen betrouwbare bron ze liegen altijd over alles. De informatie in jouw linkjes is een al een paar jaar oud. Reserach Ziudbroek maar

 2. Mij verbaast het dat Groningen nu pas boos schijnt te worden.De enige manier die misschien helpt is door forse aktie ook internationaal aandacht te krijgen.Den Haag en z’n wingewest.
  Het waarschijnlijk enige goede wat is gedaan met de baten is de Oosterscheldedam de rest
  is verjubeld .

 3. Ironisch is dat het voornamelijk de eigen schuld is van de Groningers, ik citeer: “We zijn van oudsher een rooie provincie, dus we waren het er wel mee eens. Eerlijk delen, nietwaar?”

  Vol van PvdA stemmers, en wie heeft er medio de 70’er jaren ook al weer gigantische hoeveelheden gas aan het buitenland verkocht om zijn begroting sluitend te krijgen? Juist: “Den Uijl.”

  Interessant stukje:
  http://retro.nrc.nl/W2/Lab/Profiel/Aardgas/baten.html

  En nu hebben we in de media kunnen vernemen dat de PvdA (D. Samsom) is weggehoond).
  Zo zien we maar, verstand komt ook in Groningen met de jaren.

  • Ah. Daar hebben we zo iemand die met droge ogen beweert dat alles de schuld is van die tientallen linkse regeringen die we al sinds WO2 hebben.
   Ja hoor, Berend, het komt allemaal door die vier jaar Den Uyl, 40 jaar geleden.

 4. Revolutie is de enige oplossing. Dit kan op twee manieren:
  1: Groningen scheidt zich per direct af van de rest van Nederland. Gas is van ons, Nederland betaalt er maar voor. Stelletje uitzuigers. Hoe we het verder rooien zien we dan wel weer maar het zal er niet slechter op worden. Oh ja, maken we het openbaar vervoer ook meteen gratis en een nutsbedrijf.
  2: We vormen met Drenthe, Friesland, Overijssel, Gelderland, Zeeland en eventueel de zachte g-provincies een pact en wippen Holland uit de staat der Nederlanden. Die lossen hun eigen sores maar op, Zij mogen het koningshuis houden en kunnen ze eindelijk hun bewering hard maken dat “holland vol is”. Dan zijn wij daarnaast dus ook meteen een republiek en da’s sowieso een voordeel. Het gasgeld wordt hierna op een meer democratische wijze verdeeld onder de overgebleven provincies (met aftrek van wat wij met terugwerkende kracht nog tegoed hebben van alle gasgelden en daarna bv. percentueel naar bruto provinciaal product).
  Oh ja, misschien kunnen we holretorieke sujetten als Henk Kamp, Diederik Samsom en zo nog wat meer van die politieke weekdieren alsmede Jeroen Pauw en Matthijs van Nieuwkerk dan gelijk uit Holland confisceren en ze fysiek en permanent aansluiten op een apparaat dat alle constant aan hen ontsnappende gebakken lucht opvangt. Die is volgens mijn berekeningen waarschijnlijk meer dan voldoende om de ontstane leegte in het gesteente opnieuw op te vullen en zodoende de bodemdaling een halt toe te roepen en zelfs terug te dringen.

 5. Doorbraak superefficiënte en volledig schone waterstofenergie in VS

  Het eenvoudige concept bestaat al veel langer, werd zwaar bekritiseerd door de gevestigde wetenschap, maar blijkt nu wel degelijk met groot succes te werken.

  De Amerikaanse onderneming BlackLight Power (BLP) heeft een door onafhankelijke experts bevestigde doorbraak bereikt in de ontwikkeling van volledig schone en superefficiënte energie uit waterstof. Met zijn SF-CIHT technologie wist het bedrijf meerdere miljoenen watt electriciteit op te wekken, met slechts een tienduizendste van een liter water.

  Terwijl wij hier in Nederland en Europa nog bezig zijn met de extreem kostbare installatie van inefficiënte windmolens, denkt men in Amerika zoals gewoonlijk al veel verder vooruit. Het in Cranbury, New Jersey gevestigde BlackLight Power heeft een jarenlang bekritiseerd energieconcept van uitvinder Randell L. Mills met succes uitgetest.

  Uniek concept

  Private investeerders stelden Mills $ 60 miljoen ter beschikbaar om zijn revolutionaire ideeën uit te voeren. Al in 2002 concludeerden wetenschappers van de Rowan Universiteit in New Jersey dat zijn concept ‘uniek’ is. Kort gezegd gaat het om een transformatie van een op water gebaseerde vaste brandstof, waarbij extreem energiearme waterstofatomen, zogenaamde hydrino’s, ontstaan. Bij dat proces komt energie vrij die het midden houdt tussen chemische en nucleaire reacties.

  BLP heeft inmiddels patent aangevraagd op zijn Solid Fuel-Catalyst-Induced-Hydrino Transition (SF-CIHT), waarmee met een door twee elektroden opgewekte 12.000 ampère sterke stroom door waterbrandstof wordt gevoerd, waardoor meerdere miljoenen watt worden opgewekt.

  Vrijwel oneindige schone energie uit water

  Door de in de vochtige lucht aanwezige H2O brandstof komt ongeveer 100 keer meer energie vrij dan bij een analoge hoeveelheid benzine met hoog octaangehalte, en dat zonder schadelijke uitstoot. In de zich met supersonische snelheid uitdijende plasma van de brandstof worden positieve ionen en vrije elektronen geproduceerd. Magnetohydrodynamische omzetters zorgen dan voor de productie van elektriciteit. De gebruikte brandstof wordt simpel aangevuld met een nieuwe voorraad water.

  Een speciaal ontwikkelde generator is met dit grotendeels gesloten energiesysteem in staat om 10 miljoen watt op te wekken. Het apparaat heeft een inhoud van slechts 28,3 liter en is in staat om enkele duizenden huishoudens van stroom te voorzien. Nog indrukwekkender is de constatering van BLP, dat er met slechts een tienduizendste liter water meerdere megawatt kunnen worden geproduceerd, en met één liter zelfs 10 gigawatt.

  Na scepsis steeds meer bevestiging

  Aanvankelijk was er vanuit wetenschappelijke kringen grote scepsis over deze welhaast utopische energiebron, maar inmiddels hebben het Enser Report, het Copeland Report en ook het Perkin Elmer Report de werking van deze zeer efficiënte technologie bevestigd. Desondanks is de theorie over het opwekken van hydrino’s nog altijd omstreden. Daarom gaan er steeds meer stemmen op om de theorie aan meer grondige onafhankelijke onderzoeken te onderwerpen.

  De ENSER Corporation heeft dat reeds gedaan. Onderzoeker dr. Ethirajulu Dayalan bevestigde na 30 testen dat hydrino’s inderdaad het product van een vorm van overschotelektriciteit zijn, en BlackLight Power erin geslaagd is om ‘door elektrodenstabilisering tegen corrosie een 50 keer hogere prestatiedichtheid te bereiken.’ Andere experts kwamen tot vergelijkbare conclusies.

  Wat doet de politiek en energiesector?

  Grote vraag is nu wat de gevestigde wetenschap en vooral de energiesector en de daaraan gekoppelde politiek en milieubeweging doen. Maken ze de weg vrij voor een volledig schone, zeer efficiënte en extreem goedkope vorm van energie, die in korte tijd ontzettend veel wereldproblemen zou kunnen oplossen? Of kiezen ze voor de al vaker bewandelde weg door ook deze uitvinding te onderdrukken en weg te duwen, zodat de gigantische winsten van de multinationals, de inkomsten uit energie- en milieubelastingen en daarmee de controle van de politiek over de mensen niet in gevaar komen.

  BRON http://www.blacklightpower.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s